ÚSTECKÉMU MUZEU JE 140 LET

ÚSTECKÉMU MUZEU JE 140 LET

Tisk

ustecke muzeum 200Připravit výstavu k takovému výročí nebylo jednoduché. Ne proto, že by se muzeum nemělo čím pochlubit, ale spíše naopak. Už jenom tím, že patří od svého založení mezi neustále se stěhující, by obsadilo jednu kompletní výstavu.

 

 

Zakladatelem byl Živnostenský spolek a o muzeum se starali dobrovolníci spolku. Poprvé sbírky veřejnost mohla vidět v hostinci Zlatá loď, který dodnes stojí v Hrnčířské ulici. Také tam byla první veřejná studovna. Většina předmětů pocházela z darů a týkala se starožitnictví, řemeslných nástrojů i výrobků. Celkem v těchto začátcích jich bylo na šest stovek. Pak začalo neustále putování do jiných míst i prostor. Až to patnácté stěhování v roce 1919 bylo na delší dobu. Rodina Wolfrumů věnovala městu (to převzalo muzeum v roce 1902) svůj zámek v Trmicích. To už muzeum mělo prvního profesionálního správce Adolfa Kirschnera, který byl zároveň archeolog. Jeho nejcennějším nálezem je husitská kachel se svatým Václavem, nalezená ve Svádově. Sbíral a ukládal nejen dobové fotografie a pohlednice, ale vše co mělo historickou hodnotu.  Jak se sbírky se neustále rozšiřovaly, vznikala další oddělení  - geologické, mineralogické a historické (to připravilo výstavu ke stému výročí bitvy u Chlumce).  Od roku 1935 hradilo město již jen výdaje na provoz a personál. Trmický zámek, ale nebyl nejideálnějším místem pro provoz muzea, chybělo centrální vytápění, prostory byly malé, sbírky se ukazovaly v blocích a neustále přibývaly.
Jak se tehdy vystavovalo, to vidí návštěvník již v první místnosti výstavy 140 let muzea, která je záměrně koncipována právě tak. Ve starých vitrínách  archeologické nálezy z doby bronzové, které byly nalezeny při těžbě písku v roce 1931 na Střekově (dnes součást města Ústí n.L.) . Baron Rauch, člen Muzejní společnosti odkázal svou rozsáhlou sbírku sekeromlatů, sbírka nerostů je z Českého středohoří od Josefa Emanuela Hibsche, který geologicky zmapoval a před zničením zachránil četné vzácné vrchy, připomínají se i jeho mapy. Milovníci a znalci minerálů ocení i další vystavované blyštící se exponáty. Přírodovědecké oddělení ukazuje sbírky brouků, motýlů a mravenců (těch má muzeum 12500 jedinců v 54 druzích a desítkách poddruhů, vystavené jsou z let 1758 až 1917. Tyto vitríny „hlídá“ vydra jako živá. Na stěnách jsou dobové plakáty a také přihláška do Muzejního spolku.

ustecke muzeum 2
Další místnost je věnována bitvě u Chlumce, historii řemesel a také dokumenty k události kolem výstavy Erotický šperk, kterou šetřila na udání i policie. A jak kurátorka výstavy dodává, lepší reklamu si muzeum nemohlo přát, návštěvnost tehdy byla vysoká. I pravidelný návštěvník ústeckých výstav ocení, že tam jsou všude hlavně „neokoukané“ exponáty. A protože budova patřila mezi první v republice s dálkovým topením, tak takový „radiátor“se tam také vešel na ukázku.  
Zajímavě je zakomponování a využití přilehlé chodby. Na zemi jsou umístěny „dlaždice“ které označují, kdy a kam se muzeum od svého vzniku stěhovalo a také jak a do čeho se exponáty při posledním stěhování balily. Jedna stěna je věnována pracovníkům muzea, těm minulým i dnešním. Přestože všichni byli a jsou důležití, protože muzejní práce je kolektivní, přece jen je zvláštní pozornost věnována bývalému fotografovi muzea, který svými fotoaparáty zachytil většinu událostí od roku 1975 do roku 2008 které se na ústecku udály. Je to archiv o 35 tisících snímcích, které dnes už mají i svou historickou cenu, protože dokumentují dobu svého vzniku, před desítkami let.  Chodbu oživuje přírodovědné zátiší i obrázky syna malíře Doerella (krásné obrázky jeho otce návštěvník může zhlédnout na samostatné výstavě). Nemůže chybět ani trpaslík z Mareschovy továrny připomínající Rok trpaslíka v roce 2004.  Také muzejníci vystavují diplom svých předchůdců z roku 1924, za výstavu uměleckých památek z kostela svatého Materny, dávno již neexistujícího.

Ovšem největší oceněním poslední doby je získání prestižní muzejnické ceny GLORIA musaealis  za výstavu Tenkrát na Severozápadě  (http://www.kultura21.cz/historie/13243-lidstvo-je-nepoucitelne-vystava.)
A hned vedle vystavené ceny bonbónek na závěr, tedy to, co ještě návštěvník neviděl, protože je to „čerstvé“. Dům Schlattnerových  z Libouchce opět odhalil své další tajemství (viz odkaz Tenkrát na Severozápadě). Za trezorem, který byl dávno prázdný, byla nalezena další skrýš s různými dokumenty, vkladní a šekové knížky, pojišťovací smlouvy, ale i rodinné fotografie a osobní korespondence majitelů domu.
Snaha kurátorky výstavy bylo připomenout alespoň něco z každého období ústeckého muzea. Jak se jí to podařilo, je nyní na návštěvnících výstavy, protože hlavně pro ně je určena.
A pokud si kliknete na http://www.muzeumusti.cz/ poznáte, že toto není jediná zajímavá výstava, kterou můžete navštívit a strávit podzimní plískanice v příjemném prostředí.

ustecke muzeum 1

Foto z výstavy : autorka
Pramen:  http://www.muzeumusti.cz/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Z Nebe spadne nová deska. Frontman komentuje začátky a úspěchy mladé kapely

200 nebeSkupina Nebe: "Doufáme, že to za nějaký čas budeme moci Richardovi všechno vrátit"

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Jak se žilo za nacistické okupace?

Zivot za nacisticke okupace perexKdyž nacisté vtrhli do cizí země, neměli v úmyslu nastolit spravedlivou vládu. Šlo jim o něco jiného. Chtěli prosadit Hitlerův režim a německou nadvládu, drancovali přírodní zdroje i průmysl ...


Literatura

Spánek je umění

spanek200Nakladatelství Esence vydalo v srpnu příručku pro všechny, kteří mají problémy se spánkem nebo si tuto dobu, kdy tělo i mysl odpočívá, chtějí zlepšit. Odborník na slovo vzatý Shawn Stevenson nám příjemnou a srozumitelnou formou popisuje, proč je spáne...

Divadlo

Hezky německy?

200divPřed několika dny skončil 18. ročník Pražského divadelního festivalu německého jazyka. Je tedy čas probrat se dojmy a pokusit se o shrnutí. Můj nejsilnější pocit je podobný hořké pachuti na jazyku – nějak mi to prostě nesedlo. Jsou takové divadelní festiva...

Film

The Circle nabízí leda tak pěkný pohled na Emmu Watson v upnutých riflích

the circle Irena perex

Do kin vstupuje film The Circle, který byl natočen podle knižní předlohy Davea Eggrese vydané česky pod názvem pod názvem Kruh. Bohužel ale nemá moc co nabídnout! Snad jen dvě herecké ...