Zařaďte vývar z kostí do svého jídelníčku

Zařaďte vývar z kostí do svého jídelníčku

Tisk

vyvar perexKdyž jsem manželovi říkala o této knize, s nedůvěrou a úsměvem mi říkal: „Tajemství dobrého vývaru? Že ho musíš vařit?“ Tak jsem se s o to větší chutí vrhla do této knihy, která není o různých polévkách, ale o vývaru z kostí…

 


Ráda bych tedy podotkla hned na úvod, že kniha má originální název „The Bone Broth Secret“, tudíž se měla spíše jmenovat „Tajemství vývaru z kostí“. Uznávám, že to nezní tak líbivě a lákavě, ale jde o pravdivé označení. Těch necelých 400 stran je totiž o vývaru z kostí, o jeho základní přípravě, vlivu na lidské tělo a zdraví a dále se jedná o recepty, které vývar obsahují.


Tajemství dobrého vývaru tedy nepředstavuje obyčejnou kuchařku, ale spíše o příručku určenou ke změně života pomocí vývaru z kostí. Nestačí tedy udělat si jednou polévku, ale zařadit ji do jídelníčku jako nedílnou součást. V úvodu knihy se čtenář naučí jeho přípravu a dozví se spousty zajímavých informací. Zde jsou 4 klíčové důvody pro konzumaci vývaru z kostí:
1. Bio dostupný kolagen
2. Bio dostupné živiny
3. Čím méně odpadu, tím lépe pro váš rozpočet i planetu.
4. Zdravý zvýrazňovač chuti (str. 20)

Podtitul knihy Dobrodružná cesta ke zdraví, kráse, dlouhověkosti pochopíte hned při čtení úvodních textů. Tam jedna z autorek například prozrazuje, že dobré zdraví je výsledkem: lásky k sobě samé, soustředění se na správné myšlenky a soustředění se na správnou stravu. Tyto myšlenky jsou pro autorky velmi důležité a naznačují směr a ubírání celé knihy. K tomu přímo či nepřímo patří také krátké afirmace, které mají pomoci při různých neduzích.

„Trpíte-li nějakým zánětem, použijte tuto skvělou afirmaci: Moje mysl je klidná a soustředěná. Mám ochotu změnit všechna schémata kritiky. Miluji a přijímám se.“ (str. 26)


Co se týče receptů, těch je v knize 102 a tvoří druhou část knihy (ta první se nazývá Umění a věda vývaru z kostí). Nejdůležitější jsou ty úvodní zabývající se různými obměnami vývaru z kostí, ale zajímavé jsou také recepty na různé zdravé dobroty i dezerty. U receptů nechybí údaje o čase přípravy, celkové době vaření, množství, potřebné suroviny a popis. Ten je obsáhlý a srozumitelně napsaný, jen je u něj škoda menšího písma a nevýrazné typografie (oproti ostatním kapitolám). Recepty jsou navíc místy plné netradičních surovin, jako je spousta bio produktů nebo například bizoní maso.


Tato kniha si zajisté najde své publikum, ale jen za předpokladu, že budou lidé přímo vyhledávat tento obsah (tedy přímo vývar z kostí a vše o něm). Ti ostatní mohou být lehce zklamáni jednostranným zaměřením. Celkově je kniha plná zajímavých informací, ale nepřiměla mě začít ráno půllitrem horkého vývaru za čtení afirmací, ale možná jen nejsem ta pravá cílová skupina…


Louise L. Hay se narodila v roce1926 v Los Angeles a proslavila se především knihou Miluj svůj život, které se prodalo přes 50 miliónů výtisků. Na svém kontě má mnoho dalších publikací a pomáhá lidem objevit a používat potenciál vlastní tvořivé síly k uzdravení a osobnímu růstu.


Heather Dane je diplomovaná koučka v oblasti zdraví, která se specializuje na aplikaci funkční medicíny a nutrigenomii  k vyléčení chronických chorob. (Nutrigenomika je věda zabývající se úlohou jednotlivých složek výživy v projevech  genů). Napsala také několik knih, například Loving Yourself To Great Health nebo Meditations for Loving Yourself to Great Health

vyvar


Tajemství dobrého vývaru Dobrodružná cesta ke zdraví, kráse, dlouhověkosti
Autor: Louise L. Hay, Heather Dane
Překlad: Tereza Grufíková
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Euromedia Group v edici PRAGMA
Rok vydání: 2017
Počet stran: 352
Hodnocení: 65 %

Zdroj foto: Euromedia.cz


 

Přihlášení



Sesterské domino Veroniky Valíkové

Povídky, které mrazí i zahřejí na duši; a vaše starosti se najednou zdají malicherné. A rozhovor s autorkou.

Dovolená podle předlohy pro nenáročné čtenářky

Nový román britské autorky Hedi Swain vydaný pod nakladatelstvím Cosmopolis slibuje báječně strávenou dovolenou. Kniha už nyní navnadí čtenářky na léto a chvíle pohody. Zkuste si představit, že se rozhodnete strávit dovolenou na místě, kde se natáčela filmová adaptace vaší oblíbené knížky a vezmete s sebou své nejlepší dvě kamarádky. Útulný romantický domek na překrásném místě opravdu slibuje netradiční chvíle s blízkými lidmi, kniha odhaluje jejích osobní příběhy a nabízí nové příležitosti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Videorecenze knih

Hledat

Rozhovor

Turisas: „Když jsme začínali, tak jsme kupovali zmrazenou krev“

turisas 200Festivalová sezóna se pomalu blíží, a proto vám přinášíme rozhovor s Turisas – jednou z hvězd festivalu Made of Metal. Ten se koná 14. až 16. srpna u Hodonína a kromě Turisas se na něm představí například Epica, Amorphis, Gloryhammer nebo Týr. Na...

Mnichův průvodce k čistému domu i mysli

Pokud jste milující matkou vymodleného dítěte, která by pro své děti udělala cokoliv na světě, včetně obětování vlastního života, pak raději knížku Křehká příměří od Michaely Štěchové nečtěte. Zřejmě vás bude poněkud rozčilovat. Autorka bourá mýty o rodičovství, namísto radostí popisuje spíše strasti a poukazuje na odvrácenou stránku mateřství, o níž se doposud jen mlčelo.

Z archivu...

Čtěte také...

Více true crime do českých knihkupectví!

ted bundy200Nakladatelství JOTA odstartovalo novou edici True Crime nejzásadnější knihou tohoto žánru v podobě titulu Ted Bundy, vrah po mém boku od Ann Rule.

 

...

Divadlo

„Jsme citoví analfabeti”

sceny200Měsíc po premiéře nové inscenace Švandova divadla Scény z manželského života, jsem i já vyrazila na představení. Inscenace vychází ze slavného stejnojmenného filmu Ingmara Bergmana, který napsal pro svou bývalou lásku Liv Ullmann a vycházel ve scénáři ...

Film

Parchanti spí možná dobře, ale diváci mohou mít zlé sny

200film1Režisérka Claire Denisová se svěřila, že impuls k natočení filmu Parchanti spí dobře jí poskytlo Kurosawovo klasické drama Zlý chlap spí dobře. Zvolila název Les salauds (neboli Parchanti), odkazujíc tak k japonskému mistru, jehož dílo bylo ve Franc...