Léto, které nikdy neskončilo

Léto, které nikdy neskončilo

Tisk

konec leta 200V Knižním klubu před pár dny vyšla kniha Konec léta od oblíbeného švédského autora Anderse de la Mottea, které se v jeho domovině prodalo přes 100 000 výtisků. Tak co, jaký úspěch bude mít tento titul u nás?

 

 

 

Kniha Konec léta má zajímavý přebal, kterému dominuje dětská modrá bota nacházející se v poli. Obloha je zabarvena do šeda a jen prosvítá západ slunce. Toto zátiší nastiňuje atmosféru celé knihy a nenechává nás na pochybách, že nepůjde o román z červené knihovny.

Děj nás seznamuje s mladou Veronicou, terapeutkou závislou na zármutku jiných, nesoucí v sobě také velké břemeno. To se týká ztráty jejího mladšího bratra Billyho Nilssona, který se na konci léta roku 1983 ztratil v kukuřičném poli. Našla se pouze jeho bota a pátrání bylo neúspěšné, i když se snažila celá rodina i vesnice. Tato událost měla velký vliv na všechny dotčené a dokázala je rozrušit i 20 let poté. Když se na terapii, kterou Veronica vede, zjeví mladý Isak vyprávějící o její rodné vesnici, a to včetně různých tajných skrýší a zákoutí, vzbudí se v ní touha odhalit pravdu…

Anders de la Motte čtenářům servíruje mnoho motivů, v prvé řadě jde o ztrátu dítěte a vše, co s tím souvisí. Sledujeme také život Veronicy s její tajemnou minulostí, kde dominuje zákaz styku s jejím bývalým partnerem, ale do toho se probíráme také různými rodinnými vztahy a životem malé vesnice. Zaujalo mě i zakomponování motivu lišky s magickým nádechem.

Od autora jsem přečetla všechny jeho knihy: zatímco série Game je spíše zábavným čtením, v jeho krimirománech MemoRandom a UltiMatum se úročí jeho zaměstnaní bývalého policisty a šéfa ochranky. Především si v nich pořádně hraje se čtenářem a nenechává ho vydechnout, ani mít nějaké domněnky. V Konci léta to není tak výrazné, ale rozhodně zde funguje napětí a prolínají se různé děje. Kniha je napsána tak bravurně, že vás konec kapitoly nedokáže zastavit a toužíte číst dál a dál. Když jsem Konec léta dočetla, měla jsem chuť přečíst si ji znova, protože jsem měla dojem, že vše není tak, jak jsem si myslela. Za to Motteho opravdu obdivuji.

Konec léta je příjemná jednohubka na pár večerů, od které se neodtrhnete. Není to klasická severská krimi, nebudete se u ní bát, ani číst o nevlídném severu, ale rozhodně vás bude bavit. Až jsem si říkala, že je škoda, že jde jen o samotné dílo a nebude další díl. Protože rozvinout životní příběh Veronicy se skoro nabízelo. Nicméně nezbývá než doufat, že se brzy dočkáme překladu autorovy poslední knihy Höstdåd.

Anders de la Motte se narodil 19. června 1971 ve švédském Billesholmu. Jde o bývalého policistu a šéfa ochranky jedné z největších IT firem, který momentálně pracuje jako mezinárodní konzultant bezpečnostních služeb. Vydal trilogii Game, Buzz a Bubble zaměřenou na moderní technologii a dále dva krimiromány MemoRandom a UltiMatum. Konec léta je jeho první samostatný psychothriller. Ve Švédsku patří Anders de la Motte k nejčtenějším a neoceňovanějším autorům.

konec leta

Konec léta
Autor: Anders de la Motte
Překlad: Helena Matochová
Žánr: psychothriller
Nakladatelství: Euromedia group – Knižní klub
Rok vydání: 2018
Počet stran: 352
Hodnocení: 95 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Strašně nerad se vzdávám, říká textař a zpěvák Vlady Gryc

vlady gryc perexZpívající textař, který se už před lety odstěhoval z Česka do Německa. To je Vlady Gryc. Zpívání, textařinu a muziku ale nikdy neopustil, naplno se tomu i věnuje Berlíně, kdy už nějaký čas žije. Přitom je v čilém pracovním kontaktu ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Guláš pro Masaryka

gul 200Knížka Guláš pro Masaryka mě okouzlila. Už dlouho jsem nečetla tak dlouho do noci, abych se dozvěděla, co bude dál. A taky jsem o přečteném přemýšlela. Děj se odvíjí od slavné bitvy u Hradce Králové až po konec druhé světové války a začá...


Literatura

Indián Umpa-Pa v souborném vydání

indian umpa pa 200V říjnu vyšla u nakladatelství Egmont opravdová lahůdka pro fandy komiksu, konkrétně Indián Umpa-Pa v souborném vydání. Pokud vám název nic neříká, tak vězte, že za tímto zábavným příběhem a zpracováním stojí duo Goscinny a Uderzo, ...

Divadlo

Svezte se Tramvají do stanice Touha

altDne 5. dubna Divadlo pod Palmovkou uvedlo premiéru legendárního představení Tramvaj do stanice Touha. Silné psychologické drama v exkluzivním hereckém podání pod skvělou režisérskou taktovkou má za sebou už i druhou premiér...

Film

Jersey Boys aneb každý si to pamatuje, jak chce

Jersey boys 200Film Jersey Boys (2014) vznikl pod rukama režiséra Clinta Eastwooda. Dlouholetá zkušenost s tvorbou komerčních filmů je na každém záběru patrná a nenechává diváka ani na chvíli odpočinout. Snad jen během hudebních vystoupení kapely The ...