Odložené případy nedávají vyšetřovatelům spát

Odložené případy nedávají vyšetřovatelům spát

Tisk

Odlozene pripady 200Nakladatelství Jota zařadilo do svých edičních plánů severskou krimi inspirovanou nevyřešenými případy od Tiny Frennstedt. Druhý díl ze série Odložené případy nese název Silnice č. 9.

 

 

 

Díky tomu, že se jedná o samostatné případy, jsem se do čtení mohla pustit, i když mě minul první díl. Dnes to už považuji za chybu a moc se těším až se nejen o Tess a její kolegyni dozvím více.

Příběh se rozjíždí, když se ráno na Velký pátek u majáku ve Stenshuvudu najde mrtvola kontroverzní malířky. Případ by byl obyčejný, kdyby u ní policie neobjevila také zvláštní druh hlíny, který se před patnácti lety vyskytl na jiném místě činu, když byl nedaleko Ystadu zavražděn mladý pianista Max Lund.

Tess Hjalmarssonová se s kolegyní Marií Erlingovou pouští do vyšetřování a musí se potýkat jak s napjatou atmosférou na pracovišti, tak s mnohými osobními problémy. Zatímco se jim při vyšetřování nedaří najít zjevné souvislosti mezi oběťmi, setkávají se se zvláštními lidmi, ze kterých by každý mohl být vrahem…

Knize ještě přidává na zajímavosti i čtivosti, že se jedná o příběh inspirovaný skutečným případem. Už sám působí věrohodně a toto je třešničkou na dortu. Bonusem jsou také sympatické postavy a krátké kapitoly, díky kterým krimi příjemně utíká. Odložené případy mám ráda také od Jorna Liera Horsta a nyní vím, že si nenechám ujít i tyto.

Tina Frennstedt je jednou z nejuznávanějších švédských krimi reportérů, expertkou na nevyřešené a odložené případy a autorkou románů, kde autenticky zobrazuje policejní práci. Pracovala pro periodika Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter a Expressen. V současnosti je manažerkou vysílání Crime Central. Její oceněné kriminální reportáže slouží jako východisko pro první díl thrillerové série Odložené případy Švédsko: Nezvěstná, za nějž získala ocenění Crimetime Awards za nejlepší debut roku 2019. Žije v Södermalmu ve Stockholmu.

Odlozene pripady

Odložené případy Silnice č. 9
Autor: Tina Frennstedt
Překlad: Petra Hesová
Žánr: krimi
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2021
Počet stran: 400
Hodnocení: 85 %

https://www.knihcentrum.cz/odlozene-pripady-silnice-c-9


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Režisér Tomáš Krupa: „Dúfam, že nikdy nebudem musieť stáť ja alebo niekto z môjho okolia pred takouto voľbou.“

tomas krupa 200Slovenský režisér Tomáš Krupa si pred niekoľkými dňami odniesol ocenenie v rámci udeľovania cien Slnko sieti za najlepší dokumentárny film za rok 2019. Nim je film Dokonalá smrť, ktorý vznikol v slovensko-česko-francúzsko-nemecko-rakúskej ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Čtení pro ženy? Dietnikum Blanky Hoškové

Dietnikum 200V říjnu vydalo nakladatelství Jota další román Blanky Hoškové, tentokráte s názvem Dietnikum. Co se pod nezvyklým názvem skrývá, do jakého vážného tématu se autorka pustí teď a jaká je tato kniha, to se dozvíte právě v této recenzi.

<...

Literatura

Velké knihy českých říkadel a lidových říkanek

velka kniha rikadelShodou okolností se mi dostaly do ruky dvě nádherné knížky pro děti, ilustrované Josefem Ladou. Velká kniha českých říkadel a Velká kniha lidových říkanek. Okamžitě na mě dýchlo kouzlo dětství a...

Divadlo

Když to nejde vydržet „Ani o den dýl“

ani o den dyl 200Ani o den dýl je název představení francouzského autora Michela Clémenta, které na začátku října vizovskému publiku představilo zájezdové divadlo SemTamFór.

 

...

Film

RETRO: Návrat k Rambovi
ImageRambův příběh je známý už velmi dlouhou dobu. Je to už téměř 30 let, kdy byl uveden do kin první díl. I když se může film na první pohled jevit poněkud omšele, vracím se k němu proto, že byla pro jeho natočení použita celá řada (na tu dobu) novátorsk...