Vše, co chtěli malí i velcí vědět o včelách

Vše, co chtěli malí i velcí vědět o včelách

Tisk

jeden rok v zivote vcely 200V nakladatelství Kazda vyšla další moc krásná knížka, tentokrát zaměřená na včely. Nese název Jeden rok v životě včely a moc vám ji doporučuji.

 

 

O včelách toho moc nevím, jen jsem jako malá byla u úlů s jedním včelařem. Právě proto jsem byla moc zvědavá na tuto knihu určenou hlavně menším čtenářům.

Kniha je rozdělena na čtyři kapitoly: Úvod, Svět včel, Včelí rok a Včely a lidé. Úvod je jen stručný a pak následuje pozvání do včelího úlu. Dozvíte se, jak se jmenují některého jeho části a hlavně, jak to v něm chodí. Následují poučné kapitolky o jeho obyvatelích – matce, dělnicích a trubcích. Zde jsem se dozvěděla spoustu zajímavostí, například, že trubec se může stát otcem, ale žádného otce nemá nebo že jsou trubci na konci léta vražděni. Překvapilo mě také, že včela dokáže hřát a díky tomu mají buňky plástve tvar šestiúhelníku.

Jaro u včel začíná vyrojením a také se rodí nová královna. Léto je pak pro včely vrcholnou sezónou a patří medu. Věděli jste, že aby včelí společenství přežilo, potřebuje každý rok zhruba 120 až 150 kilogramů medu? Na podzim včely čistí své úly a připravují se na zimní měsíce, kdy v úlu tvoří takzvaný zimní hrozen, ve kterém se navzájem zahřívají. Včelař si v zimě občas úl poslechne a podle toho pozná, jestli se včelstvu dobře daří. Poslední kapitola je hlavně o medu a apeluje na čtenáře, aby například nekupovali med ze zahraničí nebo pěstovali včelám dobroty jako jsou slunečnice.

Díky knize Jeden rok v životě včely se dozvíte spoustu zajímavostí a určitě na tyto tvory změníte pohled. Já jsem až žasla, jak je u nich vše promyšlené, jak to dokonale funguje a co všechno zvládají. Spoustu věcí jsem slyšela poprvé a až mě někdy včelka štípne, bude mi jí spíš líto, než že bych se na ni zlobila…

Jeden rok v životě včely má i krásný design. V sazbě se pracuje s tvarem šestiúhelníku, a především se žlutavou barvou medu, což k publikaci skvěle pasuje. Fotky doplňují ilustrace, na některých stránkách nechybí ani nějaké medové recepty nebo zvýrazněné zajímavé tipy nebo poznatky. Jde vidět, že si s knihou tvůrci dali práci a jako celek opravdu stojí za to!

Knihu doporučuji všem milovníkům přírody a také včelařům, protože třeba i oni se přiučí něco nového, nebo budou mít materiál, jak lásku ke včelám přenést na své děti!

Autoři knihy jsou ze Svobodného institutu pro ekologický chov včel s názvem proBiene. Tobias Miltenberger a David Gerstmeier jsou profesionální včelaři z ekologického včelařství Summtgart, kde chovají včely a produkují med. Kromě toho včely zkoumají a předávají o něm své znalosti dalším zájemcům. Právě proto založili institut proBiene, kde mohou děti pozorovat včely a ochutnat med a dospělí se zúčastnit kurzů zaměřených na včelařství.

jeden rok v zivote vcely

Jeden rok v životě včely
Autoři: David Gerstmeier, Hannah Götteová, Tobias Miltenberger
Překlad: Barbora Špundová
Žánr: pro děti a mládež
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2020
Počet stran: 72
Hodnocení: 93 %

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Poznejte pilný svět včel

https://www.knihykazda.cz/jeden-rok-v-zivote-vcely/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

7. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

7 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Srdce v temnotách – další emocemi nabitý příběh


srdce v temnotach200Srdce v temnotách je název další knihy slovenské autorky Táni Keleové Vasilkové, kterou si pro její fanoušky připravilo nakladatelství Noxi. Jaký je tento příběh?

...

Literatura

Když tajemství vyplouvají na povrch…

sedmilharky perexKaždý v sobě nosíme nějaká tajemství. Ukrýváme své obavy, trápení, touhy, démony z minulosti. Člověk je jako oceán a mnohdy je těžké uhádnout, co na nás číhá pod jeho hladinou. Kniha Sedmilhářky (v originále Big Little Lies) austral...

Divadlo

Kočka na rozpálené plechové střeše
ImageLáska, hádky, chtivost, závist, nemoc, alkohol – život? Nadčasovou divadelní hru si tentokrát rozebralo Divadlo Šumperk pod režijním vedením Petra Štindla.
...

Film

JAK FUNGOVALA TOVÁRNA BARRANDOV

Tovarna Barrandov perexZáhy po nastolení komunistického režimu se vynořily představy, že ani filmové studio Barrandov se nijak neodlišuje od běžných továren, vždyť i v něm se přece vyrábí zboží. Vzápětí převážila víra, že je zbytečné natáčet...