„Život je nekonečný řetězec kuriózních absurdit“

„Život je nekonečný řetězec kuriózních absurdit“

Tisk

mam se dobre 200Mám se dobře, ale špatně to snáším je název knihy, která loni vyšla Jiřímu Raichlovi. Po humorněji laděných předchozích titulech je nyní tématem historie.

 Konkrétně tedy čas totalitního režimu, protože jak popisuje v pár slovech úvodech, pamětníků ubývá, vnímání historických událostí je subjektivní a každý tak má svou pravdu. Celkem se v knize nachází pět povídek, které jsou inspirovány buď konkrétními skutečnými událostmi, nebo alespoň obecným dějinným koloritem. „Zároveň nechybí přesah do současnosti (či nedávnější minulosti). Propletenec časových rovin vytváří kolbiště pro dramatickou gradaci,“ dodává Jiří Raichl.

Nejsem úplně milovnicí historie a bohužel vinou vyučujících dějepisu nemám takové znalosti, jaké bych chtěla mít. Proto jsem byla na knihu zvědavá a zároveň jsem se bála, jestli mě bude bavit. Opět se mi však potvrdilo, že Jiří Raichl umí psát a je také velmi dobrým vypravěčem, protože jsem oněch pět povídek podobně jako Pomalou vodu přečetla velmi rychle. A zase jsem se pobavila u nejrůznějších obratů jako například „brečela jako želva galapážská“ nebo „žádná moderní gastronomie ve stylu baroko na oko“.

Nejvíc se mi líbila první povídka, která dala název celé knize. Střídá se v ní rok 1968 a 2018 a děj velmi dobře odsýpá. Naopak mi neutíkalo čtení povídky Příliš blízko slunci, ale tím nechci říct, že by byla špatná – její námět mě zaujal, jen jsem se úplně neorientovala v postavách. Příběh Pavlišovský řízek má v sobě i prvky nadpřirozena, ale perfektně do něj sedí a nejsou na škodu, podobně jako v závěrečném Tridentském gambitu, který je třešničkou na dortu této krátké knihy.

Pokud si chcete číst, ale nemáte na to moc času, nebo hledáte jen něco nenáročného, určitě sáhněte po knihách Jiřího Raichla, nebudete litovat!

Jiří Raichl je prozaik, básník a ochotnický dramatik a režisér, narozen v Praze, aktuálně žijící v Dobrušce. V roce 2018 založil butikový nakladatelský label TOFANA s ambicí vybudovat unikátní svépomocnou komunitu spolupracujících autorů. Dosud vydal román Poblíž nebe a sborníky povídek Zítra už bylo a Tenčí než vlákno pavučiny. Rovněž řídil vydání básnického sborníku 6 hlasů lásky, který vznikl spoluprací s dalšími pěti autory. Své příběhy píše tak, aby se "četly samy". Hrdiny jsou více či méně obyčejní lidé, kterým se dějí neobyčejné věci (někdy veselé a někdy divné), často až za hranicí normálna. Více o autorovi najdete na jeho osobním webu www.jiriraichl.mozello.cz

mam se dobre

Mám se dobře, ale špatně to snáším
Autor: Jiří Raichl
Žánr: povídky
Nakladatelství: Tofana
Rok vydání: 2020
Počet stran: 151
Hodnocení: 85 %

http://www.pribehy.eu/book/11


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kouzelník Ríša Nedvěd: „Rekvizity kupuju jen občas, takže za ně moc neutrácím.“

Richard NedvědKouzelníka a vyznavače takzvané trapnomagie Ríšu Nedvěda proslavila především účast v reality show ČeskoSlovensko má Talent. Aktivní byl a je také v divadle Na Stojáka.  Tajemství triků nám ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Drsný příběh Ze sídliště

ze sidliste 200V září vydalo nakladatelství Odeon silný příběh ze současnosti dánského autora Jonase T. Bengtssona Ze sídliště. Zmar, bezvýchodnost, korupce, drogy a tři silné hlavní postavy na pozadí neútěšné sociální situace.


Literatura

Co viděla hodinářova dcera?

Hodinarova dcera perexV létě roku 1862 se na březích Temže u Birchwood Manor vylodí skupinka mladých umělců pod vedením talentovaného Edwarda Radcliffa. Jejich plán je jednoduchý – strávit léto v odloučení a nalézt inspiraci pro svou další tvor...

Divadlo

Světáci: Nesmrtelná česká komedie s písničkami

Svetaci 200„Tak třikrát whiskey s ledem, ať trošku popojedem, a dámám Hennessy...“ To je tak, když si poctiví venkovští fasádníci, kteří přijeli pracovat na obnově hlavního města, chtějí trošku vyhodit z kopýtka. „Když Praha za noci zazáří neonem, není m...

Film

Do kin míří filmový portrét Mira Žbirky

Meky 200Miro Žbirka, kterému všichni říkají prostě Meky. Jeho jméno a hity znají všichni, Žbirku samotného a jeho skutečný život zná ale málokdo. Přitom se podobá skvělé písni, má strhující příběh, tempo, emoce a překvapení. Energický filmový portrét Meky pře...