Stoletý Sherlock Holmes a jeho nové případy

Stoletý Sherlock Holmes a jeho nové případy

Tisk
ImageJméno slavného detektiva Sherlocka Holmese je notoricky známé. Čtenáři se rádi vracejí k jeho případům, filmaři točí nová a nová zpracování těch nejzajímavějších. A k tomu všemu přibyla knížka Rudolfa Čechury, který sepsal případy Holmese důchodce.



Nedivme se, Holmes prý žije dál. Dokonce získal doktorát, takže mu právem náleží uvádět před jméno titul Dr. Jen už není aktivním detektivem, ale věnuje se velkému množství rozličných zálib. Na svém venkovském sídle především pěstuje včely, ale také se zajímá o cizokrajné mušle, houby, brouky, pavouky, ptáky a všeliké další potvory. Je nasnadě, že všechny znalosti pak dokáže bravurně využít v případech, které za ním spěchají. Nedivme se, pověst slovutného detektiva dospěla i na anglický venkov, a tak, když se něco záhadného tady stane, hned se upírají zraky postižených k Holmesovi.

Stále mu v jeho případech skvěle sekunduje doktor Watson. Bohužel však doktor Watson už není schopen zaznamenávat nové detektivovy případy, maximálně o nich někdy pohovoří v Londýnské společnosti Sherlocka Holmese, jejíž je členem. Proto s jeho laskavým svolením se tohoto úkolu ujal další člen této společnosti – Rudolf Čechura. Právě v knize Dr. Sherlock Holmes v Čechách a jiné případy nás přesvědčuje, že slavný detektiv stále žije, těší se dobrému zdraví a jeho logika a dedukce jsou nepřekonatelné.

Deset skvělých krimipovídek, deset příkladů z logiky, deset příběhů naplněných anglickým humorem a lehkým sarkasmem. Rudolf Čechura předkládá velmi jednoduché případy, jejich vyřešení je záležitostí pečlivého sledování událostí a vytříbené dedukce. Po množství detektivek, v nichž se leje krev proudem, forenzní vědci bádají nad stopami, snímají, co se sejmout dá, a hodnotí i nevyhodnotitelné, probírají se ostatky a posuzují řeč těla tak, že ani neví, co sami říkají, je lehká ironie a až rozverné vyprávění o případech, kde se u mrtvol konstatuje smrt a nic moc z nich neteče, neodpadává a nechybí, pro mne pohlazením. Bravurní čeština, výtečné pointy, jednoduchá řešení plynoucí z jasných důkazů. Co víc si přát.

Image

Povídky, které vyšly v tomto souboru, byly původně vysílány v populárním rozhlasovém pořadu Meteor.  Autor za ně získal v roce 1999 cenu Jiřího Marka. Zaslouženě.

Rudolf Čechura (1931) napsal dosud více než stovku detektivních povídek a několik románů – Nikdo nemá alibi vyšel v roce 1969, Dobře časovaná vražda už vyjít nesměl. Jeho poslední detektivka Jako zvíře byla v roce 2004 vyznamenána cenou Eduarda Fikera. Od roku 1968 je Rudolf Čechura řádným členem společnosti Sherlocka Holmese, později byl jmenován i čestným členem amerických holmesovských společností.

Název: Dr. Sherlock Holmes v Čechách a jiné případy
Autor: Rudolf Čechura
Nakladatelství: Mladá fronta, 2011






 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Spisovatelka Jana Poncarová o svém novém románu Cyklistka a soutěži Nejlepší den mého života

Jana PoncarovaLiterární soutěž s názvem Nejlepší den mého života je u konce a známe již jejího vítěze! Patronkou této naší soutěže, do níž se přihlásilo přes 40 účastníků se stala spisovatelka Jana Poncarová, která má na kontě již několik úspěšných románů a ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nemám žádné jméno – ukradená autobiografie dívky vězněné v Terezíně

nemam zadne jmeno hilarovaNakladatelství Fragment poprvé českým čtenářům přináší knihu Nemám žádné jméno ověnčenou mezinárodními cenami a známou v západní Evropě, jejíž autorka česká spisovatelka a básn...


Literatura

Muž, který našel svůj stín


muz milenium200Myslím, že nejsem sama, kdo netrpělivě čekal na další setkání s Lisbeth Salanderovou a Mikaelem Blomkvistem. Také na setkání s novým autorem pokračování Milénia, který nám naše oblíbené hrdiny přivedl zpět. Vypadá to, že David Lagerc...

Divadlo

Jaký vliv může mít los na svatební přípravy? To se dozvíte v komedii Lov na losa od 11. října na scéně divadla Palace

lov na losa 200Komedie s názvem Lov na losa se zdá být banálním příběhem snoubenců Elišky a Kamila plánujících společný životní krok – svatbu. Již v začátku se však kolem příprav odehraje smršť bizarních a absurdních situací a celý příběh tak nabírá neče...

Film

Kniha Zátopek je hlavně pro ty, kteří nemohou do kina

zatopek 200V nakladatelství Brána vyšla kniha Zátopek, kterou podle scénáře Davida Ondříčka, Alice Nellis a Jana P. Muchowa napsal Jiří W. Procházka.

 

...