V Hanáckých Athénách je k vidění fotografická výstava Neobyčejně obyčejní – Obyčejně neobyčejní

V Hanáckých Athénách je k vidění fotografická výstava Neobyčejně obyčejní – Obyčejně neobyčejní

Tisk

obycejne neobycejni200Výstava nazvaná NEOBYČEJNĚ OBYČEJNÍ – OBYČEJNĚ NEOBYČEJNÍ, která bude otevřena ve foyer Domu kultury v Kroměříži od 17. ledna do 17. února 2023, nabídne černobílé fotografie Roberta Rohála. Tentokrát to jsou především snímky většinou známých osobností z umělecké branže – herců, zpěváků, režisérů, malířů nebo hudebních skladatelů.

 

V Kroměříži, které se přezdívá Hanácké Athény, autor představuje nejen reportážně laděné, ale i lehce "nahodilé" nebo naopak lehce stylizované fotografie. Jde o portréty Zdeňka Trošky, Květy Fialové, Marty Kubišové, Soni Červené, Karla Gotta, Heleny Vondráčkové, Lucie Bílé, Jaroslava Svěceného, Věry Špinarové, Evy Pilarové, Heleny Blehárové, Tomáše Valíka, Petry Špindlerové nebo Jarmily Šulákové. Ale návštěvníci najdou i zajímavé koncertní fotografie skupin Laura a její tygři a Čechomor.

Jsou tu však také portréty několika interesantních modelek stejně jako malířů Rosany de Montfort a Maroše Churého, fotografa Jindřicha Štreita, hudebních skladatelů Vítězslava Hádla a Alexandera Goldscheidera, textaře a básníka Vladyho Gryce, spisovatele Arnošta Lustiga, režisérů Petra Gábora, Petra Kracika a Janusze Klimszy či dirigenta Petra Valentoviče.

obycejne neobycejni1

Robert Rohál, rodák z Holešova, působí roky v kulturních a mediálních sférách. Je autorem desítek knih z prostředí filmu, divadla a hudby. Více než dvacet let působil jako redaktor v novinách, kde také začal v roce 2002 fotografovat - od té doby je fotoaparát jeho nejlepším přítelem. V letech 2005 - 2010 prezentoval svou fotografickou tvorbu v rámci kolektivní výstav Kresba světlem v Městské galerii Holešov, poté absolvoval řadu samostatných výstav prakticky po celé republice a na Slovensku.

Během posledních dvanácti let vystavoval v rodném Holešově, Kroměříži, Brně, Praze, Dobrušce, Jindřichově Hradci nebo Třebíči, ale také na hradech Karlštejn a Křivoklát či na několika zámcích (Doudleby nad Orlicí, Světlov, Lomnice nad Popelkou, Rájec nad Svitavou) i divadlech (Divadlo Šumperk, Městské divadlo Zlín, Národní divadlo moravskoslezské Ostrava).

obycejne neobycejni2

Autor se zabývá černobílou fotografií a nejraději fotografuje lidi, které stylizuje do různých postav a příběhů, což dokládají názvy kolekcí jako Komtesa, Hřebci, Romance o Krásce a Zvířeti, Nostalgia 22, Edith a Marlene, Věčné návraty, La Divina nebo Andělé mezi námi.

Během roku 2023 bude fotografická výstava NEOBYČEJNĚ OBYČEJNÍ - OBYČEJNĚ NEOBYČEJNÍ nejdřív k vidění v Domě kultury v Kroměříži, potom (únor -březen) v Galerii města Přerova, od května do července v zámku Třešť a od srpna do konce září v galerii MonAmi v Bílovci.

obycejne neobycejni3

Zdroj foto: Robert Rohál


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na začátku jsem netušil, že oratorium Mistr Jan Hus bude žít svým vlastním životem, říká Richard Pachman

richard pachman perex 2Na naší scéně patří patrně k nejpracovitějším hudebníkům. Za pětadvacet let své umělecké činnosti překvapil řadou projektů, přilákal nespočet posluchačů. Jenom alb mu za tu dobu vyšlo jedenatřicet. Jenomže Richard Pa...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Nevidomá sochařka Marianna Machalová-Janošíková naslouchá, dotýká se, čeká a pak modeluje křehkou krásu

200vytPřed dvěma lety, v srpnu 2011, jsem se byla podívat v Galerii Jídelna Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě na výstavu s příhodným názvem - Pohlazení. Autorkou skulptur byla nevidomá umělkyně Marianna Machalová-Janošíková, jejíž dílo je skutečně hodno...


Literatura

Řeka pod hladinou – hra na samotné výspě teritoria život

reka pod hladinou perexNa knižním trhu se nedávno objevil titul, který by si zasloužil multižánrové zařazení. Řeka pod hladinou s podtitulem Vědomím proti času totiž není pouhým dobrodružstvím, ale  románem s mnohem širším, filosoficko-psych...

Divadlo

Švandovo divadlo má nového stálého hosta, je jím oceňovaný soubor JEDL

svandovo divadlo 200Nového stálého hosta ověnčeného mnoha divadelními cenami přivítá od ledna 2022 pražské Švandovo divadlo. Program jeho studiové scény tak v příštím roce obohatí pět inscenací souboru JEDL, profilujícího se už víc než 10 let ja...

Film

Vzestup další říše

Vzestup 200Film 300: Vzestup říše (2014) je tak trochu lyrický, a přitom hodně akční a bohatý na speciální efekty, spousty falešné krve nevyjímaje. Herečka Eva Green v něm hraje uprostřed mezi dvěma dávnými soupeři tu nejhlavnější roli.