Pohled do zrcadel lidské duše

Pohled do zrcadel lidské duše

Tisk

zrcadlo perexKniha zrcadel od rumunského spisovatele Eugena Ovidia Chiroviciho je tak trochu jiná detektivka. Nemá příliš akční spád, přesto se od jejích stránek nedokážete odpoutat. Vyšetřovateli nejsou v první řadě detektivové, ale novinář či postarší policista ve výslužbě. A především je její děj takřka dokonale psychologicky promyšlený.

 

Ano, psychologie hraje v tomto díle opravdu důležitou roli. Ostatně oběť vraždy profesor Wieder je uznávaným psychologem. Ale začněme od začátku. Jednoho dne se dostane k literárnímu agentovi Peterovi Katzovi další z mnoha nedokončených rukopisů. Tento má ovšem u sebe zajímavý průvodní dopis od Richarda Flynna. V samotném začátku knihy autor popisuje své studium na Princetonské univerzitě a svůj vztah se studentkou Laurou. Ta ho seznámí právě s věhlasným profesorem Wiederem, který je o několik měsíců později zavražděn.

Literární agent chce za každou cenu zjistit, jak to celé vlastně dopadla. Vypátrá tedy Richarda Flynna, ale bohužel příliš pozdě. Autor právě umírá. Rozhodne se tedy najmout kamaráda novináře Johna Kellera, aby vypátral všechny informace okolo tehdejších událostí na Princetonu.

Na první pohled se může zdát celý děj jednodušší, než se nakonec v příběhu ukáže. Ale nenechte se zmýlit. Kniha zrcadel je rozdělená do tří částí. V první sledujeme zejména vyprávění Richarda Flynna, který líčí události, jenž sám zažil. Jedná se o část románu, který chce vydat knižně. V druhé části pozorujeme pátrání novináře Johna Kellera, kterého si najal literární agent Peter Katz. Žurnalista samozřejmě nic z popisovaných událostí nezažil, takže se musí spolehnout na svědky z dané doby. Ovšem přecijenom je to již několik let, takže najít pravdu nebude vůbec snadné. Na závěr se do vyšetřování pouští i bývalý policista Roy Freeman, který má nakonec nejvíce štěstí.

Celý příběh je docela slušně zamotaný. Podezřelých je hned několik a každý z nich má své světlé i stinné stránky. Veškeré postavy jsou realisticky vykresleny a nabízejí klasické lidské neduhy. Román je hodně založený na psychologické stránce všech osob i událostí. Samozřejmě nečekejte žádnou příručku pro budoucí lékaře, ale zároveň se můžete těšit na přístup do mysli méně či více vyšinutých lidí.

Kniha se čte velice dobře, přestože vlastně nemá takový spád. Zaujmou vás především všechny zainteresované osoby, díky nimž budete chtít vědět, jak to celé vlastně dopadne. Z velké části je pátrání po vrahovi a pravdě založeno na sérii rozhovorů, které vedou jednotliví vyšetřující – ať už novinář či bývalý policista. Nečekejte žádné akční honičky či přestřelky. Tentokrát jde opravdu především o zapojení mozku.

Autorovi se velice dobře daří odvádět naši mysl k jiným podezřelým a zatajit tak toho pravého. Některé díly skládačky si zřejmě doplníte, ale přesto budete celkovým vyústěním určitě alespoň zčásti překvapeni.

Kniha zrcadel si získala obrovský zájem nakladatelů po celém světě. Vypráví totiž velmi zajímavý příběh a to vcelku originálním způsobem. I celé pozadí knihy bylo určitou perličkou. V následné poznámce autora si můžete přečíst, že dostat tento bestseller na knižní pulty nebylo vůbec jednoduché. Všechny literární agentury ho nejdříve odmítly, ale nakonec se přecijen mohl dostat na světlo světa a získat si zasloužený úspěch. Stačilo jen potkat ty správné lidi.

zrcadlo


Kniha zrcadel / The Book of Mirrors
Autor: Eugen Ovidiu Chirovici
Žánr: Detektivka
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2017
Počet stran: 384
Hodnocení: 85 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Přečtu kolem pětačtyřiceti knih za rok a nejradši mám šálek dobrého kakaa

Vrata3Vratislav Šálek patří mezi výrazné osobnosti magazínu Kultura 21, pro který pilně pracuje již řadu let. Jeho hlavní pracovní náplní je komunikace s nakladatelstvím a zprostředkovávání knižních výtisků k recenzi. Co na sebe v rozhovoru prozradil?

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Tma: O hvězdách, strachu a pěti nocích na hoře

TmaNakladatelství Portál vydalo tajuplnou knížečku akorát tak do kapsy. Jmenuje se Tma a je nejen o hvězdách, strachu a pěti nocích na hoře norské novinářky Sigri Sandberg, která se vypravila na svou dobrodružnou cestu za poznáním světa i svého vlastního nitra. 

...

Literatura

Pohled do hlavy a paměti Karla Šípa

karneval pametovych bunek 200V listopadu vydalo nakladatelství XYZ útlou knížečku Karla Šípa s povedeným názvem Karneval paměťových buněk. Na 150 stranách nám oblíbený moderátor a bavič představí nejen své vzpomínky na dětství, posteskne s...

Divadlo

Neváhejte a vyrazte za zážitky na Kulturu pod hvězdami

kultura pod hvezdami200Kultura pod hvězdami pořádá letní kulturní akce open-air s tím, že spojuje krásná místa s krásným zážitkem v podobě muzikálů a činohry pod širým nebem. Už mají za sebou několik zastávek jako je Opočno, Kroměříž, Brno nebo ...

Film

Filmy v mezích přípustnosti

cen 200O cenzuře již vyšla řada prací, bylo zkoumáno její fungování v totalitních režimech i v demokratických státech. V zásadě lze tvrdit, že jak výrobce, tak distributor filmového (či televizního) díla si osobují právo rozhodovat o konečné podobě výrobku, připo...