Na vlnách zvukomalebné knihy

Na vlnách zvukomalebné knihy

Tisk

Na vlnach s Petrem Voldanem 200V nakladatelství Jota vyšla kniha Na vlnách s Petrem Voldánem s podtitulem Ušima, očima i srdcem kolem světa. Budete překvapeni, jak řádky dokážou promlouvat…

 

 

 

Petra Voldána znám jako osobnost, jeho Postřehy odjinud jsem viděla jen párkrát a ani Na cesty s Petrem Voldánem jsem se s ním nevydala. Přesto mě kniha něčím zaujala a čtení mě lákalo.

Části knihy jsou rozděleny podle cest. Ty jsou za zvukem, na setkání, protože, zvědavé, cesty…, cesty světem – zpátky domů a závěrečná cesta do ticha. Tyto části se pak dělí ještě na kapitoly s podnadpisy. Kniha nejen tímto rozdělením působí uceleně a své místo v ní mají i drobné ilustrace od Luka Brase. Petr Voldán vypráví, vzpomíná, různě odbočuje a doplňuje, což není chybou a naopak o to více kopíruje běžnou mluvu.

Ale hlavně si se čtenáři opravdu hraje a podněcuje jejich fantazii. Nejenom, že jeho slova sama hladí a působí příjemně a sympaticky, ale jsou plná zvuků a pocitů. A když ne úplně přímo, přiměje Petr Voldán čtenáře, aby zavřeli oči a sami se zasnili a pustili uzdu vlastní fantazii. Musím uznat, že mě to opravdu bavilo a jako píšícího člověka i fascinovalo.

Na vlnách s Petrem Voldánem je kniha pojednávající o spoustě okamžiků a zážitků. Některé jsou z běžné redaktorské práce, jiné se zaměřují na konkrétní věci (vyprávění o chlebu), výpravy nebo setkání se zajímavými lidmi. Každý si na řádkách knihy může najít něco, co ho zaujme, co na něj udělá dojem. Mě například moc bavilo čtení o Titanicu, vyprávění ze Skandinávie a pobavila jsem se také u čtení o párty u anglické královny.

Ukázka z kapitoly CESTY… autem ke královně na párty s podtitulem Black cap nebo škodovka:
„Přesné místo bylo vyhrazeno i dvěma vojenským kapelám. Kancelář lorda komořího nezapomněla poslat ani zvláštní „parkovačku“ na auto. Mohli jsme sice stylově využít služeb tradičního londýnského černého taxíku, ale nechtěl jsem si nechat ujít šanci zaparkování rozhlasové škodovky vedle Buckinghamského paláce.“ (str. 142)

Petr Voldán, dlouholetý zahraniční zpravodaj, pohodář a kliďas s koňskou krví (ale nikoli „koňák“) ředěnou perníkem (* Pardubice 1953), vkročil do rozhlasu v Praze na Vinohradské 12 už za studií na fakultě žurnalistiky. Tam ho prý „rozhlasovým“ virem nakazil především profesor Vladimír Kovářík. Z Vinohradské odešel po šestadvaceti letech, během nichž ho posluchači slyšeli nejen z domova, ale i z mnoha zemí světa. Kromě krátkodobých reportážních cest (Afghánistán, Finsko, Čína, Gruzie, Malta, Estonsko a další destinace) působil téměř 11 let jako stálý rozhlasový zahraniční zpravodaj v Moskvě, Londýně a znovu v Moskvě. Po odchodu z rozhlasu v roce 2004 se přestěhoval do Bruselu, kde byl 12 let asistentem v Evropském parlamentu.

Mezitím ho oslovilo ostravské studio České televize, se kterým od roku 1999 pravidelně spolupracuje jako autor a průvodce oblíbeným pořadem Postřehy odjinud. Okouzlení zvukem ho před pár lety přivedlo znovu k mikrofonu. Pro ČRo Hradec Králové a ČRo Pardubice glosuje dvakrát týdně aktuální události a vysílá hodinovou talk show Na cestách s Petrem Voldánem, kam si zve zajímavé hosty. Žije střídavě v Praze a ve východních Čechách, poblíž Babiččina údolí, kde jako malý trávil prázdniny.

Na vlnach s Petrem Voldanem

Na vlnách s Petrem Voldánem
Ušima, očima i srdcem kolem světa
Autor: Petr Voldán, ilustrace Luka Brase
Žánr: cestopis
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2020
Počet stran: 191
Hodnocení: 80 %

https://www.jota.cz/na-vlnach-s-petrem-voldanem


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hudba je důležitá pro každého z nás, jen tomu občas nedáváme takovou váhu

archiv Markéta Fassati 5„Patřím k těm šťastným lidem na světě, pro které je práce zábavou i posláním,“ přiznává sopranista Markéta Fassati, která zpívala na mnoha světových pódiích snad ve všech evropských jazycích a ráda zpívá široký hudební...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Megan Abbottová: Podej mi ruku - psychothriller temnější než menstruační krev

podej"Přede mnou leží stoh případových studií, které mezi námi kolovaly. Nemůžu je přestat číst, jako ty staré kriminologické časopisy, co je děda přechovával v suterénu. O Britce, jež ubodala kolegyni barmanku. O jiné dospělé ženě, co sv...


Literatura

Kniha, která se bude líbit nejen maminkám

mamince-se-budes-libit 200Jaroslav Konvička v nakladatelství MaHa vydal humorný román pro ženy nazvaný Mamince se budeš líbit.

 

...

Divadlo

Báby - tak trochu jiné divadlo

baby perexAsymetrická scéna. Miniaturní bába. Operní duet. Trocha tělesné akrobacie a velký boj proti nesmyslnému režimu. To všechno v sobě ukrývá nová inscenace Báby Divadla Na zábradlí. Pesimistickými a snad až místy surreálnými texty bojoval Daniil Char...

Film

Ďáblův advokát: excelentní zloduch Al Pacino

dabluv advokat al pacino reevesSoudní síně jsou plné případů, kdy právníci obhajují své klienty, aniž by si byli jisti jejich nevinou. Přesto se musí snažit najít co nejvíce důkazů, svědčících v jejich prospěch a roznést na kopyte...