O čmelácích vážně i nevážně

O čmelácích vážně i nevážně

Tisk

navrat cmelaku 200V nakladatelství Kazda vydali další knihu přírodovědce Dava Goulsona. Po Divočině v zahradě přichází Návrat čmeláků.

 

 

V recenzi Divočiny v zahradě jsem psala, že mě potěší, když u nás vyjdou i další autorovy knihy, a to především proto, že se mi líbil jeho styl plný zajímavostí i humoru. Proto jsem se na Návrat čmeláků moc těšila a se čtením vůbec neváhala.

Davea Goulsona si musíte zamilovat už v úvodu, kde vysvětluje, jak se dostal k lásce ke čmelákům i přírodě. Jeho první snaha o záchranu čmeláku skončila požárem, když je vysušoval fénem, nehoda se stala také s topným tělískem a akváriem a bylo toho mnohem více. Doma choval spoustu domácích mazlíčků a prováděl nejrůznější experimenty. „Mohl bych zmínit nepěkný osud mého axolotla nebo můj zpackaný pokus o korektivní chirurgický zákrok na vážně zraněném havranovi. Postačí ale uvést, že stát se jedním z mých domácích mazlíčků byla nebezpečná záležitost,“ shrnuje na straně 15.

Titul můžete vyhrát v naší soutěži: Zjistěte, jak chránit čmeláky

Kniha se zaměřuje především na čmeláka pruhovaného, kterého popisuje v první kapitole. Dále se věnuje roku čmeláka, dalším jeho druhům, popisuje jeho historii nebo autorem založenou organizaci Bumblebee Conservation Trust (Společnost na ochranu čmeláků). Spousta informací vychází přímo z práce Dava Goulsona, z jeho pozorování nebo například pokusů třeba s návraty čmeláků domů. Velmi mě v tomto ohledu zaujalo vyprávění o hledání detekčních psů na čmeláky a novinkou pro mě byly vysvětlené čmeláčí války nebo informace o kurážnějších čmelácích zemních a rokytovích. Ty je lepší nechat na pokoji. Autora v ojedinělých případech pronásledovaly obzvlášť agresivní dělnice. „Když jsou opravdu naštvaní, koušou a bodají žihadlem současně a není snadné je od toho odradit. Velmi nerad to přiznávám, ale při více než jedné příležitosti jsem čmelákovi utrhl hlavu, když jsem se ho snažil odstranit, poté co se mi pevně zakousl do oblečení,“ píše na straně 151.

Hlavním apelem knihy je, že ochranářství není něco, co bychom měli nechat na druhých a ochrana čmeláků je něco, čemu se může věnovat kdokoli. Jediný keřík levandule na terase nebo v okenním truhlíku přiláká a nakrmí čmeláky i v centru města. Každý, kdo má zahradu, může ohromně pomoct – vysadit nějaký kostival, hadinec, náprstníky, pažitku pobřežní, orlíčky atd. a výsledky budou viditelné téměř okamžitě,“ zdůrazňuje v závěru Dave Goulson.

Oproti Divočině v zahradě se mi tento titul četl trochu hůře – zdálo se mi, že autor hodně odbočoval a místy se mi text zdál zdlouhavý, ale čtení mě bavilo a vše vyvážilo plno zajímavých informací. Návrat čmeláků rozhodně vede k tomu si těchto tvorů více všímat a přemýšlet nad tím, co se okolo nás v přírodě děje, což bylo jistě cílem.

Dave Goulson (* 1965) vystudoval biologii na Oxfordské univerzitě a v současnosti působí jako profesor biologických věd na univerzitě v Sussexu. Vydal více než 190 vědeckých článků o čmelácích, včelách, motýlech a dalších druzích hmyzu. V roce 2006 založil Bumblebee Conservation Trust (Společnost na ochranu čmeláků), která svou průlomovou ochranářskou prací získala Heritage Lottery Award za nejlepší projekt v oblasti životního prostředí. Jedním z jejích cílů je navrátit do původní domoviny čmeláka pruhovaného, který ve Velké Británii zcela vyhynul. Biology and Biotechnology Research Council v roce 2010 Goulsonovi udělil ocenění Sociální inovátor roku. Je autorem další úspěšné knihy o přírodním zahradničení Divočina v zahradě.

navrat cmelaku

Návrat čmeláků
Autor: Dave Goulson
Překlad: Lenka Adamcová
Žánr: zvířata, příroda
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2021
Počet stran: 288
Hodnocení: 80 %

https://www.knihykazda.cz/dave-goulson-navrat-cmelaku/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Zámek Březnice

zamek breznice 200Milí čtenáři, s blížícími se prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Yrsa opět přišla s výbornou krimi

katarze 200V nakladatelství Grada pod značkou Metafora vyšel další díl série Freyja a Huldar, tentokrát s názvem Katarze.

 

...

Literatura

Příběhy příliš lidské jsou tak trochu nelidské

pribehy-prilis-lidske perexCo si má člověk počít, když samotná existence je utrpením? Možná, že právě na tuhle otázku se prostřednictvím prapodivných osudů nejrůznějších postav v knize Příběhy příliš lidské snaží najít odpověď její autor, píší...

Divadlo

Tři muži v nesnázích

altBranické divadlo uvedlo ve čtvrtek 3. května premiéru komedie Tři muži v nesnázích. Typická divadelní fraška, plná zvratů, humoru a neuvěřitelných náhod je „nudolapkou“ s výborným hereckým obsazením a perfektní prací ...

Film

O snížené soudnosti (nejen herecké)

Be2Canrijen perexPřehlídku Be2Can zahájil a poté do běžné distribuční sítě vstoupil francouzský historický snímek Jeanne du Barry – Králova milenka. Pojednává s notnou dávkou dojemného sentimentu o poslední souložnici francouzského krále Ludvíka XV. Pano...