Když se proroctví nesplní, všechno se dá zdůvodnit...

Když se proroctví nesplní, všechno se dá zdůvodnit...

Tisk

Když se proroctví nesplníKdyž se proroctví nesplní, všechno se dá nějak zdůvodnit. A tak si omlouváme, vysvětlujeme a zdůvodňujeme všechno na světě. Jakou váhu má to, čemu věříme a o čem jsme přesvědčeni? A co se stane, když se naše domněnky a přesvědčení nepotvrdí? Co je to vlastně kognitivní disonance? Na tyto otázky vám může odpovědět zajímavá studie sociálního psychologa Leona Festingera. 

O čem kniha je?

V knize z roku 1956 byla poprvé formulována slavná teorie kognitivní disonance (stav mysli vzniklý rozporem mezi dvěma poznáními či postoji). Vědci se infiltrovali do skupiny, která věřila v nadcházející apokalypsu a svou záchranu prostřednictvím UFO. Když ke konci světa nedošlo, skupina si to vysvětlila tím, že právě díky jejímu působení se bůh země rozhodl naši planetu zachránit.

Festinger dochází k závěru, že aby člověk začal ještě silněji věřit nějaké teorii i poté, co se nesplnilo jeho očekávání, musí být splněno několik podmínek – například v minulosti musel své víře hodně obětovat a musí mít silnou sociální podporu. Tím dochází k odstranění kognitivní disonance (vnitřního rozporu), takže jakýkoli důkaz svědčící proti zastávané teorii je vysvětlen tak, aby teorii nevadil, nebo ji dokonce podpořil. Kromě své vědecké hodnoty je kniha, kterou lze číst jako román, zajímavým příběhem malé skupiny lidí, jež spojovalo bizarní, ale fascinující přesvědčení.

Hodnocení knihy:

Na tuto knihu si musíte udělat názor sami. Je velmi popisná, podrobná, dokumentární. Pokud vám toto téma není blízké, absolutně vás nezaujme. Otázkou také je, co vlastně čtenářům přináší a jaká je její pointa. To by vám mělo dojít po přečtení knížky, ale hlavním poselstvím je představit pojem kognitivní disonance v praxi. Ono vlastně všechno na světě se dá nějak zdůvodnit, že?

Ukázka z knihy:

Paní Keechovou toto rázné odmítnutí sice zarmoutilo, ale neodradilo. Nepřestala věřit ve své nově získané schopnosti. Každý den očekávala nějakou novou zprávu nebo poučení a mnoho hodin se trápila pocitem marnosti. Sužovaly ji pochybnosti, když se snažila pochopit význam slov a vět, které psala její tužka. Některé dny nezachytila žádný vzkaz.
Postupně si začala uvědomovat, že se s ní snaží spojit jiné bytosti a inteligentní entity. „Napadlo mě,” řekla později, „že když mou ruku mohl využít otec, mohly by jí využít také vyšší síly. Vždycky jsem se zajímala o své bližní a vždy chtěla sloužit lidstvu…”

O autorech:

Leon Festinger (1919 – 1989) byl americký sociální psycholog, který proslul především svou teorií kognitivní disonance. Velmi se zasloužil o rozvoj experimentů v rámci sociální psychologie. Byl pátým nejcitovanějším psychologem 20. století.Henry Riecken a Stanley Schachter byli Festingerovými spolupracovníky, přičemž Schachter se stal známým díky dvoufaktorové teorii emocí.

Když se proroctví nesplní

Název knihy: Když se proroctví nesplní
Autoři: Festinger, Riecken, Schachter
Překlad: Hana Antonínová
Počet stran: 296
Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2021
Hodnocení: 80 %

https://obchod.portal.cz/odborna/kdyz-se-proroctvi-nesplni/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

O české hudbě s Wolfgangem Sawallischem

200 sawallischVýběr z rozsáhlého rozhovoru s Wolfgangem Sawallischem, který vedl v září 1987 v Praze Milan Slavický. Ten v úvodu píše, že dirigent odpovídal na otázky způsobem, který charakterizuje i jeho práci s interprety: „s vlídnou uvážlivostí, ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Podujatie, ktoré chytí za srdce

Ruce credit jan vlk dreamwolfPodujatie Chyťme sa za ruky, ktoré sa uskutočnilo 27. mája v neogotickom kaštieli v Galante, chytilo za srdce nielen samotné mentálne a zdravotne postihnuté deti, zdravých ľudí ale aj usporiadateľov, či samotn...

Z archivu...


Literatura

Úterní poledne. Snůška nepromlčených snů nebo velkolepá živoucí báje?

uterni-poledne perexZačínající spisovatel Greg Sydor prožívá nejkrásnější léto svého života, ale zatím to ještě neví. Do New Yorku přijel na konci května s nadějí, že zde najde inspiraci pro své psaní. Den za dnem bloudil městem, aby se večer vrace...

Divadlo

Rok 2084? Vše pod kontrolou, i sex

DRPWinstona Smitha byste na ulici snadno přehlédli. Jak by taky ne, když je to jenom obyčejný pracovník na ministerstvu, co si svědomitě plní své povinnosti. Prostě normální nezajímavý muž, řekli byste si, ale neměli byste pravdu. Winston totiž žije v roce 2084 a je...

Film

Téměř ztracené Brehy nehy se vracejí

altFero Fenič natáčel svůj televizní hraný debut Brehy nehy v roce 1982 (jak nasvědčuje i datum na školní tabuli) a v témže roce jej dokončil, protože záhy - v měsíčníku Film a doba 3/1983 - na něj v rámci širší studie upozorňuje...