Magické souznění? Jednoznačně zpěvačka Dasha a kvarteto Epoque Quartet na albu Ellaboration

Magické souznění? Jednoznačně zpěvačka Dasha a kvarteto Epoque Quartet na albu Ellaboration

Tisk

dasha200Inspirace písněmi nesmrtelné Elly Fiztgerald, láskyplný vztah k jazzové muzice a neotřelé uchopení klasiky, to je album Ellaboration, jehož protagonisty jsou zpěvačka Dasha a smyčcové kvarteto Epoque Quartet, jehož zvuk ještě posílil hráč s nejrůznějšími perkusemi Šimon Veselý. Autorem většiny úprav je aranžérský mág Alexey Aslamas, přičemž výsledkem je specifický a úžasný komplexní zvuk.

 

Komorní a intimní. Tak bych nazval náladu alba, které odkazuje k fenoménu jazzové královny Elly Fitzgerald. Právě její dnes už klasické písně jsou materiálem, který je zde rozváděn neboli elaborován do nových netuctových poloh a hudebních zákoutí. Ideální interpretkou je Dasha a její výsostná muzikálnost, její hudební cit a neselhávající technika, kterou je schopna aplikovat na různé žánrové oblasti.

dasha foto1

Na první pohled je vidět a slyšet, že byla už dávno infikována jazzovými bacily a že nás i na tomto albu zavádí do jazzového ráje. Může za to její záběr, zpěv i scatové zpívání. A i když znám řadu jejích swingových nahrávek, a vím, co má všechno ve své kariéře i repertoáru za sebou, na albu Ellaboration dosáhla dalšího vrcholu. Samozřejmě, album je plné evergreenů z pera jazzových velikánů (Duke Elington, Cole Porter nebo George Gershwin), ale jak jsou ty skladby nově, nápaditě a špičkově uchopeny. Je v nich jiskření, elegance, radost.

Mnohé může fascinovat zpěvaččin způsob, jakým dává nahrávkám tvář a přesvědčivost. Jazzový projev se tu ve vzácné rovnováze spojil jednak s hudebníky stejné krevní skupiny, jednak s pečlivě vybíraným materiálem, který má i pro současné publikem mnoho přitažlivých rysů. A pokud je řeč o kvartetu Epoque Quartet, tak ten si už dávno našel pevné místo na české a evropské hudební scéně, a výrazně posunul hranice kvartetního repertoáru a vyprofiloval se ve špičkový multižánrový soubor. 

dasha foto2

Projekt Ellaboration předkládá sice písně Elly Fitzgerald, zato ve svěžím muzikantském pojetí. Je z něj cítit hloubku i lehkost, ale také respekt k „první dámě písně“, od jejíhož narození uplynulo přes sto let. Spojení jedné z nejtalentovanějších zpěvaček s prvotřídními hudebníky trvá už nějakou dobu, což dokládají vedle supraphonské nahrávky i úspěšné koncerty.

dasha foto3

Zdroj foto: archiv Supraphon


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petra Janů: „Ze začátku jsem byla trdlo ze Sekyrkových Louček.“

petra janu ma pout supraphonOslava s publikem na koncertě je podle Petry Janů jediný způsob, jak ve zdraví přežít vlastní kulatiny. A tak si schválně naordinovala koncert v Lucerně a křest 3CD Má pouť přesně na po...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Láska a světlo: Doreen Virtue se odvážila být jiná. Poprvé u nás

Laska a svetloTrvalo mi pár týdnů, než jsem si udělala na novou Doreen opravdu názor. Měla jsem ji ráda jako populární psycholožku, která sem tam něco zdobila andělskou tématikou. Její odklon ke křesťanství jsem nejprve pojala jako velký boom, poté p...

Divadlo

Pohled z mostu: Mimořádné lidské drama o spalující vášni

Pohled z mostu200Arthur Miller je jistě vedle Eugena O’Neilla, Tennesseeho Williamse a Edwarda Albeeho vrcholným americkým dramatikem 20. století – a jedním z mála nesporných moderních dramatických klasiků. Z jeho významných her už diváci Městského d...

Film

Kdo zachrání princeznu, když ne dva strojvedoucí?

JimKnoflik perexJim se jako miminko ocitl v Jamánii, malém ostrovním království. Nikdo z obyvatel neví, kdo jim ho poslal poštou, ale všichni jsou rádi, že se na ostrov nějakým šťastným omylem dostal. Když Jim povyrostl, našel si nejlepší kamarády –...